dinsdag 12 juni 2007

BIER: MALT BIER

Malt Bier

Ten slotte onderzoeken we ook nog Malt bier.

Malt bier wordt ook wel alcoholvrij bier genoemd, dit is niet helemaal juist aangezien er wel een klein percentage alcohol in zit zo’n 0.35 en 0.48%. Bier mag malt bier genoemd worden als er tot 0.50% alcohol in zit. Het bier kan op twee manieren gemaakt worden:
1) Door het bier gewoon te maken en later het alcohol eruit te halen, dit is een duur proces maar de smaak blijft goed behouden.
2) Of er wordt bier zonder alcohol gemaakt en krijgt de smaak van wort of graan.

Het eerste kost veel geld want het moet later pas verwijderd worden door bepaalde technieken als verdamping. De tweede manier is gebaseerd op beperkte fermentatie(het omzetten van biologische materialen met behulp van bacteriën, celculturen of schimmels in afwezigheid van zuurstof en nitraat), wat resulteert in een lager alcohol gehalte. Dit kan op verschillende wijze bereikt worden. Zo kan er gebruik gemaakt worden van een korte fermentatie bij hoge temperaturen (15-20 ºC) en korte fermentatie tijden (0.5 tot 8 uur). Een andere wijze is een lage temperatuur (0-5 ºC) in combinatie met wat langere fermentatietijden (tot 24 uur). Een nadeel van de beperkte fermentatie is dat er gebruik gemaakt wordt van een hoge gistcel dichtheid. Dit heeft als nadeel dat de fermentatie zeer nauw gecontroleerd moet worden om een juist alcohol percentage en de juiste aroma's te verkrijgen.Om deze problemen te voorkomen wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van gistcellen die vastzitten op cellulose, hierdoor kunnen deze zich niet meer vrij bewegen. Door de gistcellen vervolgens bloot te stellen aan lage temperaturen en anaërobe omstandigheden, wordt de stofwisseling van de gistcel geremd. Hierdoor zal slechts een gedeelte van de suikers worden omgezet, zodat een lagere concentratie aan ethanol wordt verkregen (<0.1%).

Geen opmerkingen:

Google