dinsdag 12 juni 2007

GISTING

Alcoholgisting

Een belangrijk stap in het brouwproces, is de gisting. Gisting wordt gebruikt om een bepaalde alcoholpercentage in het bier te krijgen. Maar wat is gisting nou? En wordt er alleen alcohol gemaakt?

Gistcellen zijn micro-organismen die ethanol (alcohol) kunnen produceren. Gistcellen hebben weinig energie nodig om in leven te blijven. In een omgeving zonder zuurstof krijgen ze genoeg energie uit de anaƫrobe dissimilatie van glucose. Als eindproducten ontstaan hierbij alcohol (ethanol) en koolstofdioxide. Dit proces wordt alcoholgisting genoemd. De reactievergelijking van dit proces is:

C6H12O6 ---> 2C2H6O (alcohol) + 2CO2 + energie

Bij het maken van bier of wijn vindt dus alcoholgisting plaats. Door dit proces onstaat de alcohol in een fles bier of wijn. Bij de productie van brood is er ook sprake van alcoholgisting. Hierbij onstaat ook alcohol, maar dit verdampt door de hoge temperatuur bji het bakken. Het brood rijst vervolgens door de koolstofdioxide die bij de gisting onstaat.

Geen opmerkingen:

Google