dinsdag 12 juni 2007

BIER: WIT BIER

Wit bier

Als derde soort bier onderzoeken we ‘Wit bier’.
Witbier is ‘wit’ omdat er gebruikt wordt gemaakt van langhalmige gewassen, dit zijn graanrassen. Het heeft een alcoholpercentage meestal van zo’n 5-6%.
Een van de bekendste witbieren is het Belgische witbier; Hoegaarden en het Duitse witbier; Weizenbier. Het verschil tussen de twee bieren is dat het Belgische bier met kruiden zoals koriander en verschillende citrusvruchten wordt gebrouwen.

Maar waarom is het nou anders dan gewoon bier? Het Belgische witbier wordt ten eerste niet gefilterd, het zijn dus natuurlijke, levende producten met fijne zwevende gistdeeltjes die voor de troebele kleur zorgen. Ten tweede wordt bij het brouwen gebruik gemaakt van kruiden en citrusvruchten, door deze ingrediënten krijgt het een frisse smaak en is het lekker voor in de zomer. Typische ingrediënten voor witbier: Mout, tarwe, hop, water, koriander en curaçao (gedroogde sinaasappelschil). Ook is er hoge gisting met nagisting in de fles of vat. Omdat dit bier voor in de zomer is moet je het schenken met een temperatuur van ongeveer 2 à 3 °C. Het heeft een zurig, zoetig, fruitig of kruidige smaak en droge of soms zure nasmaak.

Ook het Duits Wit bier wordt niet gefilterd en zijn dus ook natuurlijke en levende producten. Het verschil met het Belgische witbier is dat er gebruik wordt gemaakt van kruidnagel, banaan of nootmuskaat dus geen citrusvruchten. Deze smaak krijgt het bier ook maar soms kan het ook een soort van vanille smaak hebben. De nasmaak is soms zuur maar vooral kruidig. Ook dit bier wordt juist veel in de zomer gedronken.



Gisting = Bovengisting
Graan = Tarwe
Alcoholpercentage = 5 á 6%
Oorsprong = België
Kleur = Troebel(wit)

Geen opmerkingen:

Google